Byta efternamn? Efternamnsappen hjälper dig hitta nytt
Andersson, Pettersson Lundovic och jag

byta efternamnEfternamnsappen på App Store om du vill byta efternamnFunderar du på att byta efternamn? Tycker du ditt efternamn är för vanligt? Eller är det kanske så att det är för ovanligt?

Anledningarna till att byta efternamn kan vara flera, men oavsett anledning går det inte att komma ifrån att man måste komma på vilket efternamn man skall ha istället. Men det är inte alltid så lätt.

Och därför har vi tagit fram Efternamnsappen.

Efternamnsappen är det överlägsna sättet att hitta ett nytt, unikt och svenskklingande efternamn.

Efternamnappen funkar så här: Tryck på förslagsknappen - klart!

Vips har Efternamnsappen slumpat mellan 100-tals så kallade namnled och resultatet har du framför dig i form av ny namnskylt på dörren.

Vill du skapa ett efternamn på ett speciellt ord eller ändelse? Skriv in ordet och sedan gör du precis som vanligt, dvs trycka på förslagsknappen. Nu slumpar Efternamnsappen mellan namnleden, fast den här gången med det av dig valda ordet. Och återigen är det bara att trycka på förslagsknappen. Enklare och roligare än så blir det inte.

Så låt fantasin flöda och lek dig fram till din nya identitet!

Vem vet hur länge ditt nya efternamn kommer leva vidare i historien och vilka stora män och kvinnor som kommer att bära det i framtiden?Tips & Råd

Att byta efternamn är en stor sak då ditt namn är en stor del av din personlighet. Därför är det viktigt att du hittar rätt. Att komma på ett passande efternamn är inte alltid lätt.

I Efternamnsappen har vi lagt in ett stort antal så kallade för- och slutled i en databas. Dessa led slumpar vi mellan varje gång du trycker på förslagsknappen. Det är alltså slumpen som sätter samman namnförslaget därför är det inte säkert att namnen blir bra. Det är upp till dig att smaka och lyssna på namnförslagen som dyker upp. Känns det rätt för dig? Ligger det rätt i munnen? Är det lätt att uttala? Känns namnet som om det skulle passa dig? Hur låter det ihop med ditt förnamn? Det är upp till dig att bedöma, men det kan även vara bra att fråga din vänner om vad de tycker. Kanske kommer din ordvitsande vän genast på en lustighet som du inte hade tänkt på. Kanske har de förslag på en alternativ stavning som känns bättre. Vänner är alltid bra att ha.

Om man kombinerar alla led i Efternamnsappens databas kommer man upp i ca 130 000 olika kombinationer, i dagsläget. Trots att vi ansträngt oss mycket för att fylla på med så många olika namnled som möjligt kan vi ha missat något som kan resultera i ett jättevackert efternamn. Du kan i Efternamnsappen själv skriva in nya namnled som vi har missat. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna.

Vi har märkt att tvåstaviga förled som slutar på -er ofta resulterar i vackra efternamn. Förled bör också helst sluta på konsonant för att passa bra ihop med slutleden, men det stämmer inte alltid så var inte rädd för att prova vilket ord som helst.

Det är enkelt att hitta på nya förled. Du kan låna från redan befintliga efternamn, ortsnamn, förnamn, fåglar, djur och andra företeelser som exempel seglingstermer. Förnamnet Ester kan exempelvis bilda efternamnen Esterfalk, Esterblad och Estervik. Om man lånar förledet från ortsnamnet Angered, dvs Anger, kan man få fram efternamnen Angerblom, Angerstedt och Angervi.

Du kan även slumpa fram namn som klingar utländskt om du lägger till slutleden -ovic, -ov, -ski plus alla andra ändelser du kan komma på.

Du måste även undersöka om dina nya efternamn är lediga. Efternamnsappen har tyvärr ingen funktion för att automatiskt kontrollera om namnen den slumpar fram är lediga. Det enklaste är att söka på SCB:s namnsök om du kan hitta någon med aktuellt efternamn.

Slutligen är det Patent- och registreringsverket som avgör om ditt namn går igenom. Mer om deras kriterier kan du läsa om på deras hemsida www.prv.se. Där finner du även alla blanketter och kontaktuppgifter du behöver för att byta ditt efternamn.Länkar

Patent- och registreringsverket

Här hittar du allt rörande byte av efternamn.
www.prv.se

SCB:s namnsök

Bra ställe att kontrollera om ett efternamn är ledigt.
SCB:s namnsök

Så funkar det att byta efternamn

Artikel från tidningen Amelia

En kul start på ert gemensamma liv
Tänk på att: Ni kan högst önska tre nybildade namn. Det första alternativet kanske inte godkänns och då kan det andra eller tredje accepteras utan att ni meddelas. Alla namn måste därför vara tänkbara. Annars måste ni söka och betala ansökningavgiften igen. Ni får inte byta till ett efternamn som någon redan använder, använda förnamn som efternamn eller ta ett namn med adlig klang som ”von”, ”af” eller liknande. Ni får heller inte ta ett känt efternamn från en utdöd släkt eller ett artistnamn. Firmanamn och varumärken, som Ikea, är också förbjudna.

Läs artikel: Så funkar det att byta efternamn

Fortsatt poppis att byta efternamn

Artikel från tidningen Dagens Nyheter

Dockhjärta och Drakblod. Sågare och Silverskägg. Lovestjärna och Lovefall.

Det är bara en handfull av de nybildade efternamn som kungjorts i år. När Patent– och registreringsverket (PRV) dagarna före nyårsafton räknar samman alla ansökningar blir summan 7 740.

Läs artikel: Fortsatt poppis att byta efternamn

Rekordmånga vill byta efternamn

Artikel från tidningen Aftonbladet

Rekordmånga svenskar vill byta för-eller efternamn. Hittills i år har Patent- och registreringsverket fått in 7400 ansökningar.

– Många vill byta ut sina son-namn eller vill ha ett mer svenskklingande namn, säger Jan Ekengren enhetschef på PRV.

Läs artikel: Rekordmånga vill byta efternamn

Press

Här hittar du pressmaterial till Efternamnsappen.

En liten finurlig app för att hitta svenskklingande efternamn (PDF)

Bilder

Klicka på tumnaglarna för att ladda ner högupplöst version av bilden.